پرینتر سه بعدی و جلوگیری از ضایعات مواد غذایی و استفاده از باقی ماندههای غذا
شکی نیست که چاپگر سه بعدی بر روی بسیاری از صنایع تاثیر گذاشته است. تولید افزودنی نه تنها به افراد فرصت خلاقیت میدهد، بلکه برای حل یکی از بزرگترین مسائل جهان که هدر رفتن موادغذایی است، نیز مطرح شده است. در آیندهای نه چندان دور، رستورانها شروع به اضافه کردن مواد غذایی پرینت سه بعدی شده به منوهای خود میکنند؛ با اینکه این تکنولوژی هنوز هم نیاز به بهبود دارد، اما؛ در حال حاضر امیدوارکننده و نوآورانه است. در تکمیل بحث، به پرینتر سه بعدی و جلوگیری از ضایعات مواد غذایی و استفاده از باقی ماندههای غذا پرداخته میشود.
آماری از ضایعات مواد غذایی
ضایعات تولید شده از مواد غذایی در طی پردازش، توزیع و مصرف صنعتی تولید میشود، دلیل آن این است که در طول چند سال گذشته، مصرفکنندگان، دانشمندان و فعالان اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بیشتر شده است. براساس گزارش سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (FAO) ، زبالههای مواد غذایی در سطح جهانی به میزان یک سوم کل مواد غذایی تولید شده برای مصرف افراد است که حدود ۱.۶ میلیارد تن در سال است.
پرینتر سه بعدی و استفاده از باقی ماندههای مواد غذایی
پرینتر سه بعدی، به غیر از کاربردهای این تکنولوژی مانند؛ تولید نمونههای اولیه، مد، معماری، پزشکی، و بسیاری از صنایع دیگر میتواند برای تولید غذا نیز استفاده شود. چاپ سه بعدی، در استفاده از موارد بازیافت شده از انواع مواد مختلف کاربرد دارد؛ به علاوه، امکان استفاده از باقی ماندههای مواد غذا نیز وجود دارد!
پرینتر سه بعدی و جلوگیری از ضایعات مواد غذایی و استفاده از باقی ماندههای غذا
پرینتر سه بعدی و پروژهی یک دانشجو
این روش نوآورانه علاوه بر راهاندازی Genecis در کانادا و Oceanz و Cooperative DOOR در هلند، توجه دانشجوی هلندی را به خود جلب کرده است. Elzelinde van Doleweerd دانشجوی طراحی صنعتی در دانشگاه صنعتی ایدنوئن است که در زمینهی طراحی آشپزی و غذا بسیار علاقمند است.
Elzelinde و تجربیاتش در مورد غذا
Elzelinde به عنوان یک طراح معتقد است که ساختار دادن به غذا مناسب است و تلاش میکند در این راه پیشرفت کند. برای او، روند طراحی با کشف خواص مواد مختلف، ایدههای جدید و بازخورد آغاز میشود. به گفتهی وی، هر گاه در آشپزخانه در حال آمادهسازی غذا است، با تجربیاتش خلاقیت خود را در طعمها و تزیینات غذا، تزریق میکند.
استفاده از مواد غذایی باقی مانده
Elzelinde، در دانشگاه وگالینگن با مطالعات بیشتر، طبق تکنولوژی پرینتر سه بعدی، اطلاعات بیشتری در مورد خواص مواد غذایی و نحوهی تولید آن را یاد گرفت. سپس او به کار در یک رستوران پرداخت و به منظور توسعهی مهارتهای خود در آشپزخانه، به فعالیت در زمینهی طراحی مواد غذایی پرداخت. او علاقمند است، از مواد غذایی باقی مانده برای ایجاد ارزش جدید و ارائهی شانس و فرصت جدیدی برای خلق ارزش فراهم کنند.
طراحی جذاب و مبارزه با زبالههای مواد غذایی
Elzelinde، علاوه بر اینکه؛ با کشف تکنولوژیهای جدید به تولید ظروف جذاب و محصولات غذایی جدید میپردازد، معتقد است که طراحی غذا میتواند برای افراد جامعهی ما جالب و معنیدار باشد. Elzelinde، به منظور مبارزه با زبالههای مواد غذایی، در طول دورهی طراحی صنعتی خود، پروژهی جدیدی را با غذاهایی که به طور معمول در هلند هدر رفته است، به نام “Upprinting Food” آغاز کرده است. این غذاها شامل نان، میوهها و سبزیجات هستند.
همکاری Elzelinde با شرکت ۳D Food
Elzelinde در حال حاضر، در ادامهی پروژهی خود، برای تولید پرینت سه بعدی از باقی ماندهی مواد غذایی با شرکت فنآوری چینی ۳D Food همکاری کرد.
استفاده از پرینتر سه بعدی در تولید مواد غذایی
به گفتهی Elzelinde، در چین مردم زیادی برنج میخورند، اما طی آبپز، مقدار زیادی برنج هدر میرود. این موضوع، به او کمک کرد تا ایدهی پرینت سه بعدی غذای قابل استفاده با برنج برای وی مطرح شود. به علاوه؛ برای انجام این کار، Elzelinde، سبزیجات و میوههای پوست کنده شده را آبپز کرد و برای استفاده از برنج آبپز، از نان خشک استفاده کرد. ابتدا اجزا را له کرد و سپس آنها را با هم ترکیب کرد تا نرم و قابل پخت و پرینت شوند.
مواد غذاییهای تولید شده در این پروژه
این نکته بسیار مهم است که پس از ترکیب؛ مواد حاصل شده بدون آب شود و آبی در غذا باقی نماند تا برای استفاده در مدت طولانی مناسب و امن شود.
به علاوه، غذای حاصل دارای بافت سفتی میشود که طبق گفته Elzelinde، مانند کوکیها و کراکرها طعم داده میشود و دلیل آن این است ک Elzelinde از بیش از ۷۵٪ مواد غذایی باقی مانده، با افزودن مواد تشکیل دهنده و طعمدهندهها و ادویههایی برای افزودن طعم استفاده میشود.
ارائهی طراحی مواد غذایی
Elzelinde قصد دارد با حذف تخم مرغ و کره قصد دارد نمونه های وگانی درست کند. که کار سختیست، چرا که کوکیها و کراکرهای کنونی با کمک این دو ماده حالت نرم و خمیری به دست میآورند. او با گیاهان، سبزیجات و میوهها آزمایش میکند تا طعمهای جدیدی ایجاد کند. وی، در اکتبر سال ۲۰۱۸، Elzelinde فرصتی برای ارائهی دستورالعملهای خود در هفته طراحی پکن داشت، که برای او دو مفهوم غذایی پایدار و چاپ سه بعدی مطرح بود.
نظرات کاربران